Het belang van ontvetten voor beletteren/wrappen

Als je ooit hebt geprobeerd iets te beletteren of te wrappen en je merkte dat het niet goed bleef zitten, dan weet je hoe frustrerend dat kan zijn. Het geheim voor een duurzame en professionele afwerking ligt vaak in de voorbereiding, specifiek het ontvetten van het oppervlak.

Maar waarom is dit zo belangrijk? De waarmakers van M&J Design vertellen waarom zei goed ontvetten zo belangrijk vinden.

Waarom ontvetten cruciaal is

Voordat we beginnen met beletteren of wrappen, moet de ondergrond optimaal worden gereinigd, ook wel ontvetten genoemd. Dit proces is essentieel omdat vuil en vet voor een slechte hechting kunnen zorgen tussen het object en de belettering of wrap. Vaak is het vuil zo klein dat je het nauwelijks ziet, maar het kan een groot verschil maken in het eindresultaat.

Het belang van een schone ondergrond

Een schone ondergrond zorgt ervoor dat de belettering of wrap goed hecht. Een vuile of vette ondergrond zorgt ervoor dat de belettering of wrap niet volledig plakt, wat kan leiden tot luchtbellen of dat het materiaal simpelweg loslaat.

Hoe maak je goed schoon?

Het schoonmaken van de ondergrond kan eenvoudig met ontvetter.

Hier zijn een paar stappen die we volgen voor een optimaal resultaat:

  1. We reinigen het oppervlak met ontvetter.
  2. We drogen het oppervlak grondig met het hiervoor bestemde papier.


Het gebruik van een wasstraat voordat de auto bij ons gebracht wordt is vaak ook erg prettig. Hierbij is het wel van belang dat er geen wax wordt gebruikt op de voertuigen, dit zorgt namelijk juist voor een vettige laag op de voertuigen. Deze laag zal de stickers er zo weer af laten ‘vallen’. Ook is het belangrijk om nooit met ammoniak of citroen om te ontvetten! Deze middelen kunnen de lijmlaag van je belettering of wrap aantasten, waardoor ze niet goed blijven plakken.

De juiste temperatuur voor beletteren/wrappen

Naast het reinigen van de ondergrond is de temperatuur ook een belangrijke factor bij het aanbrengen van belettering of wraps. De ideale plaktemperaturen liggen tussen de 10 en 25 graden Celsius. Is het warmer, dan wordt de lijm te zacht en plakkerig; is het kouder, dan wordt de lijm te hard en dik. Beide situaties kunnen de hechting negatief beïnvloeden.

Conclusie

Het lijkt misschien een extra stap, maar het ontvetten van het oppervlak voor het beletteren of wrappen is essentieel voor een duurzaam en professioneel resultaat. Door ervoor te zorgen dat het oppervlak schoon en vetvrij is, creëer je de beste omstandigheden voor de belettering of wrap om goed te hechten. Daarom nemen wij bij M&J Design de tijd om dit zorgvuldig te doen, want je ziet altijd dat dit zeker de moeite waard is! Of je nu een voertuig gaat beletteren, een raam wilt verfraaien of een muur gaat decoreren, een schone ondergrond is de basis voor succes!

De waarmakers van M&J Design voorzien je graag van het juiste advies, heb jij een vraag of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.